• Nieuws

    Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van People Inc., HRM-software, salarisadministratie en HR.

  • Home
  •  > 
  • Nieuws
  •  > 
  • Werknemers op vakantie in tijden van corona

Werknemers op vakantie in tijden van corona

Besluit je medewerker in deze tijd om op vakantie te gaan? Dan kun je hem niet tegenhouden. Toch kunnen er consequenties zijn voor de medewerker, wanneer hij besluit om naar een risicogebied te gaan. Het is daarom belangrijk om hem hier vooraf van te informeren.

 

Een gebied met een geel reisadvies is geen probleem, maar vraag je medewerker om wijs op reis te gaan en rekening te houden met alle maatregelen. Zowel van het te bezoeken land als de Nederlandse maatregelen. Wanneer hij op vakantie ziek wordt, meldt hij zich ziek en geeft zijn verpleegadres door voor de arbo-arts. Vakantiedagen kunnen met een doktersverklaring worden omgezet in ziektedagen.

 

Een gebied met een oranje reisadvies kan meer gevolgen hebben. Als de medewerker ziek wordt, in quarantaine moet of niet op tijd naar huis kan, heeft hij mogelijk geen recht op loon. Hier is echter nog geen jurisprudentie over en dus kan dit nog wijzigen.

Je mag de medewerker bij terugkeer preventief twee weken in quarantaine zetten. Wanneer hij vanuit huis kan werken, behoudt hij het recht op doorbetaling. Zo niet, dan verliest hij dit recht mogelijk.

 

Afreizen naar een gebied met een rood reisadvies is op dit moment niet mogelijk.

 

Op Nederlandwereldwijd.nl staat een actueel overzicht van het reisadvies per land.