• Nieuws

    Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van People Inc., HRM-software, salarisadministratie en HR.

  • Home
  •  > 
  • Nieuws
  •  > 
  • Bedrijven schrappen reiskostenvergoeding voor thuiswerkers

Bedrijven schrappen reiskostenvergoeding voor thuiswerkers

Per 1 januari 2021 is het niet langer toegestaan om reiskosten belastingvrij uit te keren aan thuiswerkende medewerkers. Dit zorgt ervoor dat veel organisaties de netto reiskostenvergoeding schrappen voor deze groep mensen, omdat dit anders ten koste gaat van de vrije ruimte in de WKR.

 

Op dit moment is het nog zo dat je als werkgever de reiskostenvergoeding wel belastingvrij mag uitkeren, terwijl de medewerkers niet naar hun werk reizen. Zij krijgen dus een vergoeding voor kosten die ze niet gemaakt hebben.

Werkgevers zullen naar verwachting straks alleen de reiskosten vergoeden wanneer deze daadwerkelijk gemaakt worden.

Thuiswerkvergoeding

Hiertegenover staat het feit dat thuiswerken ook kosten met zich meebrengt. De werknemer krijgt hogere stookkosten, heeft een hoger stroomverbruik en is zelf verantwoordelijk voor de koffie of thee. Daarnaast betaalt de werknemer ook de wegenbelasting door. Sommige bedrijven kozen er daarom voor om de reiskostenvergoeding door te laten lopen, om op die manier compensatie te bieden. Nu dit wegvalt, zullen medewerkers naar verwachting eerder in gesprek willen om te praten over een thuiswerkvergoeding. Overweeg je dit? Houd er dan rekening mee dat dit onder de vrije ruimte van de WKR valt. Werkgevers vragen het kabinet daarom met spoed om een waarjewerkt-budget, maar deze is nog niet beschikbaar.

 

De oplossing voor jouw organisatie

Wat je als werkgever kunt doen, is uiteraard afhankelijk van jouw situatie, organisatie en visie. Je bent als werkgever niet verplicht om kosten voor thuiswerken te vergoeden, maar wellicht zijn hier afspraken over gemaakt in jouw cao. Ook vinden sommige werkgevers het niet prettig om direct een bedrag hiervoor uit te keren. Zij compenseren bijvoorbeeld in de kosten voor het thuiswerken door de medewerker te voorzien van een laptop, bureau of een goede bureaustoel. Wanneer een medewerker uit dienst gaat, mag dit teruggevraagd worden.

 

Hulp nodig?

Heb je extra handen nodig om tot een juiste oplossing te komen voor jouw organisatie en wil je hier graag eens over praten met of uitbesteden aan een ervaren HR-adviseur? Neem dan contact met ons op.